Några reflektioner kring privatekonomi i en orolig tid…

Det känns inte bra att just nu blogga om lyxiga fastigheter som är till salu. Det känns cyniskt.

Vi som driver Unikasvenskahemtillsalu.se har en bakgrund som privatrådgivare på bank. Vi förstår att många nu ör oroliga och vill lära sig mer. Vi tänkte skriva lite om detta denna vecka varvat med fastigheter. Det är få av oss som tidigare varit i en ekonomisk situation som denna. Vi kan inte minnas att hela världen tidigare samtidigt har drabbats av en ekonomis kris – om vi bortser från världskrigen. Alla länder drabbas i stort sett lika hårt. Corona-viruset riskerar nu att inte bara att bli ett sjukdoms virus utan att också bli ett kanske lika farligt ekonomiskt virus.  Hur skall man tänka nu? Det är viktigt att tänka på att alla är vi olika och alla har en egen situation.

Vi börjar att titta lite på hur man kan värdera aktier. Här vill vi först peka på att det finns två typer av aktier på börsen.

  • Den första typen av aktier är de som har en stabil verksamhet som går med vinst varje år. De kan vi kalla för utdelningsaktier.  Ett exempel på det är ICA och ABB. De betalar en utdelning till dig som ägare varje år.
  • Den andra typen är aktier är bolag som håller på att utveckla produkter och tjänster som inte ännu tjänar pengar men bedöms som lovande. Dessa aktier har ofta ingen vinst och ingen utdelning. De kallas ibland för förhoppningsbolag. Ett exempel på det är Spotify. Oftast betalar de ingen utdelning.

Rent generellt sett är förhoppningsbolag mer intressanta i goda tider och utdelningsaktier intressantare i dåliga tider.  Idag kan det vara ett bra tillfälle för en 28-åring att börja månadsspara i så kallade utdelningsaktier. Försök att välja aktier som har en stabil verksamhet med produkter som kanske behövs i en lågkonjunktur. Några exempel är  Fabege, ICA, Intrum och Essity. Internationellt sett kanske vi pratar om Disney och CocaCola.

Hur vet jag om en aktie är billig eller dyr? Det är då viktigt att titta på hur börsen värderar företagets framtidsutsikter. För att göra det finns det ett bra nyckeltal – det kallas för P/E-talet. Det betyder att du dividerar företagets börskurs med företagets vinst per aktie. Antag att Disney står i 80 dollar och gör en vinst på 2 dollar per aktie. Det betyder P/E 40. Om ICA står 362 kr och gör en vinst på 17,06 kr. Då är ICAs P/E 20. Rent generellt är ett lägre P/E intressantare för en aktieplacerare än ett högre. Men samtidigt är inte ett enstaka år så viktigt utan det gäller att se detta över lite längre tid.  Om ICA under flera år noteras till ett P/E på 25 och nu har ett P/E på 20 kan det tyda på att aktien är mer köpvärd nu än för ett år sedan eller att börsen inte tror på företaget lika mycket idag.

Ett annat viktigt mått för en aktieplacerare är den så kallade direktavkastningen. Då dividerar man utdelningen med börskursen. Antag återigen att ICA för år 2020 har en utdelning på 12 kronor och börskursen fortfarande är 362 kronor. Det betyder att direktavkastningen är 3,3 procent. Det kan sägas vara företagets ränta till dig som ägare i bolaget.

Imorgon kommer fortsätter vi vår lilla ekonomiskola.  Då skall vi titta lite på hur aktieaffärer beskattas. Sov gott. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *