Är aktier en lång och evig obligation?

Ett sätt att överleva på dagens trista börs är att försöka se på er aktieportfölj som en lång och evig obligation.

Först kan ni se hur stora utdelningar ni har på portföljen i dagsläget. Titta sedan på hur mycket portföljen totalt är värd. Antag att ni idag har en portfölj som är värd 100,000 kronor som ger er en total utdelning på 3000 kr. Det innebär att portföljen ger en ränta på 3 procent. På 5 år får ni 15000 kronor. På 10 år får ni 30,000 kronor. Vissa år är obligationen värd mer, andra år mindre. Men det viktiga är vad den ger er i ränta varje år.

Så därför är det viktigt att välja aktier som ger utdelning och har trygga affärsmodeller. Axfood och ICA kommer sälja livsmedel, Skanska kommer bygga i framtiden med, SEB kommer sälja fonder och bolån, Fabege kommer hyra ut kontor till SEB och ICA i Arenastaden. Folk kommer åka skidor i Skistars backar, Securitas säkerhetstjänster kommer behövas i framtiden med och Telia kommer säkert leverera teletjänster. Se det som ni är med och driver dessa verksamheter på lång sikt, eller så länge ni vill det, och för det får ni ett arvode på 3 procent varje år. Det viktiga är dessa tre procent och inte om hela portföljen är värd 75000 kronor eller 150,000. Är portföljen värd 75000 kr så får ni ett arvode på 4 procent. Är den värd 150000 kronor så är arvodet bara 2 procent.

Detta tankesättet hjälper mig att se på portföljen på lång sikt och strunta i det totala värdet just idag.

PS. Den bästa investering jag gjort i mitt liv var när jag läste Warren Buffetts bok och dessutom tog mig till mig hans tankar om aktier och levt efter det sedan slutet på 90-talet. Det är jag så glad för i dessa tider!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *