Vi är tillbaka!

De senaste månaderna har vi haft problem med rättigheterna kring bilderna av våra objekt. Vi har därför tagit en paus. 

Framöver kommer bloggen handla dels om fastigheter och Unika svenska hem till salu. Dels om aktier och privekonomi. 

Vad behöver man kunna för att köpa aktier och handla på börsen?
Något av det mest spännande med aktier och börsen är att proffs och amatörer, nybörjare och/eller gamla stofiler som jag handlar på börsen på i princip samma villkor. Vi gissar alla bara vad som händer i framtiden, och ett proffs har lika ofta fel som en amatör. Ingen av oss har egentligen en susning om vad börskursen kommer vara om ett år.
Frågan är då vad behöver man veta innan man ger sig och handlar aktier på börsen? Det viktigaste av allt är att veta att du kan förlora allt som du köpt aktierna för, men du kan också tjäna hur mycket som helst. Två exempel är att den som köpte 1 aktie i Avanza år 2003 betalade knappa 3 kr per aktie och i fredags var kursen 312,50 kronor per aktie. Men den som i stället köpte 1 Ericsson B i februari år 2000 fick då betala dryga 700 kr och i fredags stod Ericsson-kursen i 119,86 kr.
Så i mina ögon är det viktigaste att ha med sig när man köper aktier är att kursen kan gå ner och man skall ha råd att förlora pengarna.
Aktie är annars en ägarandel i ett företag som driver någon verksamhet, köper du en aktie i ICA så är du till exempel med och driver ICA-butiken där du bor, köper du en aktie i Handelsbanken så är du delägare i ditt lokala bankkontor, och om du köper en aktie i Thule så är du delägare i det företaget som tillverkar takboxen eller cykelhållaren till bilen. Jag brukar därför säga att man i början skall köpa aktier i företag som gynnas av sin egen vardag.
Det som styr priset på en aktie är den vinst som det enstaka företaget gör och vad börsen tror om den i framtiden. Vad menas då med vinst? Antag att du säljer träbrickor med turistmotiv. Priset per träbricka är 150 kronor. Att köpa in en tavla kostar 35 kronor. Vi antar också att du har en hyra på 2.000 kronor per månad. Samt att du gör detta helt gratis, på din fritid, att din egen lön är noll. Vi antar också att du inte har några kostnader för marknadsföring eller produktutveckling samt att kunderna hämtar träbrickorna hemma hos dig. Ditt garage är bolagets lager Vi antar också till sist att du säljer 2.000 brickor per år. Då är din intäkt 300.000 kronor per år. Kostnaden att köpa in brickorna är 175.000 kronor. Hyran är 24.000 kronor per år. Din vinst blir då – 300.000 minus 175.000 minus 24.000 kronor = 101.000 kronor.
I ett senare inlägg skall jag gå igenom några nyckeltal som är bra att känna till när man vill köpa aktier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *